För att skapa hälsosamma relationer brukar det vara absolut nödvändigt att se till att man har hälsosamma gränser. Det här betyder att man tydliggör för sig själv (och även för varandra vid behov) under vilka villkor man är villig och entusiastisk att stanna i en relation (allt från arbetsrelationer till familje- och parrelationer!).
Att ”tappa kontrollen”
Du kanske har hört folk säga att de totalt tappade kontrollen under ett bråk.
Då kan man ställa frågor i stil med:
Varför smällde han fast dörren men sparkade den inte?
Varför hade hon sönder en tallrik men inte datorn?
Varför kastade han sin partners telefon i väggen men inte sin egen?
Varför skrek och hotade hon sin syster men slog henne inte?
När folk som betett sig våldsamt och sedan sagt att de gjorde det de gjorde för att de tappade kontrollen, blir tillfrågade om varför de inte gick längre, är svaret ofta något i stil med: “Men det skulle jag aldrig göra!” eller “Jag var rädd för att grannarna skulle ringa polisen”, eller “Det skulle ha lämnat ett märke”. Har de då faktiskt tappat kontrollen?
Eller kan man fråga sig om det kanske snarare var så, att de tillät sig att tappa kontrollen upp till en viss gräns? Och att de visste exakt var den gränsen går!?
Varje samhälle, kultur och tidsepok för med sig gränser för vad som är acceptabelt beteende i olika grupper – var gränserna går helt enkelt. I vissa kulturer är det t.ex. vanligt och mer eller mindre allmänt accepterat att föräldrar slår sina barn, men endast med t.ex. en kvist eller ett bälte, och bara på vissa kroppsdelar.
Under vår uppväxt lär vi oss dessutom var gränserna i vår egen familj går. Vi lär oss under vilka förhållanden det är acceptabelt att tänja på gränserna, och till vilken gräns det är ok att under vissa omständigheter ”tappa kontrollen”, dvs. när vi har tillåtelse att avsäga oss ansvaret för hur vi beter oss.
Custom Text Input
Unique ID:
grans-for-kontrollen
Visible Label (big, above):
Till vilken gräns har man fått ”tappa kontrollen” i din uppväxtmiljö om man blivit ”tillräckligt upprörd”?
Visible Description (small, below):
Visible Postfix (normal, to the right):
Dra dina gränser och vakta dem
Att veta var du vill dra gränser för dig själv och andra i ditt liv hjälper dig att skapa sådana relationer som gör livet bättre, istället för att fylla det med onödigt drama och lidande.
Ett förslag som vi rekommenderar att du överväger är att dra dina gränser så att all kommunikation i dina förhållanden är varm, öppen och nyfiken, även när det är svåra tankar och känslor inblandade. Och att du när du gör misstag och inte lever upp till det du strävar efter, tar fullt ansvar för att du misslyckats den gången och gör ditt bästa för att se till att du inte gör samma misstag flera gånger utan istället gör något nytt intressant misstag nästa gång!
När du beter dig på ett varmt, öppet och nyfiket sätt och kräver samma beteende av andra, kommer du att attrahera människor som har samma syn på vad som är acceptabelt beteende. På det sättet kan du skapa nya relationer där konflikter inte uppstår på samma sätt som det skulle göra om den ena eller båda parterna tyckte att det var normalt och förväntat att man beter sig kallt och dömande mot varandra om man t.ex. haft en dålig dag.
De människor som inte tidigare betett sig mot dig på ett varmt, öppet och nyfiket sätt har chansen att ändra sitt beteende när du börjar vakta dina nya gränser, och då kan de antingen respektera dina gränser genom att ändra sitt beteende eller falla bort ur ditt liv. Det här är en situation där du bara kan vinna, fast det kan vara smärtsamt på kort sikt!
Vi har tyvärr ofta människor i våra liv som inte beter sig speciellt väl mot oss men som ändå är viktiga för oss, som familjemedlemmar eller släktingar. I dessa relationer kan det vara speciellt knepigt att försöka skapa och upprätthålla nya gränser. Det är lättare sagt än gjort att skaffa sig en ny, trevligare moster. Som tur har vi alltid möjlighet att skapa meningsfulla och djupa relationer i våra liv om vi håller oss öppna för det. Ur vårt perspektiv har ingen “rätt till” att ha en relation med dig. Att ha dig i sitt liv är en härlig bonus som man kan förtjäna genom att bete sig på ett sådant sätt att du gärna vill ha den personen i ditt liv. Och vice versa så klart!
Custom Text Input
Unique ID:
hurudant-beteende-accepteras
Visible Label (big, above):
Ta en stund för att fundera på var du drar gränserna i dina relationer. Hurdant beteende vill du acceptera av andra, och av dig själv? Var vill du dra dina gränser?
Visible Description (small, below):
Visible Postfix (normal, to the right):
Akta dig
Ibland har vi oturen att ha att göra med sådana människor som behandlar oss osakligt och sedan påstår att vi förtjänar att bli behandlade på det sättet. Det spelar ingen roll hur de argumenterar, eller vad det är de anser att vi gjort för att förtjäna den osakliga behandlingen. Om du någonsin råkar ut för detta är vårt bestämda råd att du springer din väg så fort du kan och inte ser tillbaka! Det går nämligen bara att reparera relationer med människor som är öppna för ditt perspektiv, som tar ansvar för sina handlingar och som är samarbetsvilliga och villiga att lära sig.
Om t.ex. din chef är missnöjd med hur du gör ditt jobb kan hon tala med dig om det på ett nyfiket, öppet och varmt sätt, och ifall det inte hjälper efter ett lämpligt antal chanser, kan hon ge dig sparken och önska dig väl i fortsättningen. Samma princip gäller dina lärare, dina romantiska partners, poliser, dina vänner och t.o.m. dina familjemedlemmar och alla möjliga andra.
Det finns med andra ord inget som berättigar ett osakligt beteende mot andra.
Att förstå orsaken och att känna medkänsla med någon som beter sig osakligt är en helt annan sak än att accepterar det osakliga beteendet och tillåta att det upprepas i framtiden.
Vi kan tala om samma sak ur perspektivet av villkorslös kärlek. Det är jättefint om vi kan bry oss om andra villkorslöst, men det betyder inte att vi behöver vara villkorslösa i våra relationer. Vi har alltid rätt att dra gränser och att ställa krav på folks beteenden. Om vi inte har det löper vi en stor risk för att råka ut för ohälsosamma situationer med mycket osakligt beteende.
Vi hoppas så klart att du aldrig blir utsatt för osakligt beteende, men det kan vara bra att ha koll på dessa tumregler ifall du eller någon i din närkrets råkar ut för en situation där ni behöver fundera på om något som händer i en relation är sakligt och rimligt eller inte!
Har du eller någon du känner råkat ut för denna typ av beteende?
Vad gjorde personen som råkade ut för det?
Vad skulle ditt råd vara nu efter att du läst detta?
Custom Text Input
Unique ID:
mina-erfarenheter-av-osakligt-beteende
Visible Label (big, above):
Visible Description (small, below):
Visible Postfix (normal, to the right):
Bravo!
Du har kommit igenom en del!