Skip to content

Var koriander!

Något som vi människor väldigt ofta kämpar med är att hantera att alla inte gillar oss. Usch vad obehagligt, eller hur! Här kan vi återigen se hur vår evolutionshistoria gör oss rädda för att vi ska bli socialt uteslutna. Det händer lätt att vi försöker behaga alla, vilket kan leda till att vi dämpar oss själva och inte riktigt vågar visa vem vi är för att vi är rädda för att någon inte ska gilla det.

Det kan bli som att vår personlighet börjar smaka som osaltad gröt om vi försöker behaga alla. Om vi däremot ser till att fylla våra liv med sådant som verkligen glädjer oss och skapar oss ett liv som vi är stolta över och nöjda med – och samtidigt gör oss av med allt sådant som vi bara känner “meh” inför, så blir det som att vi stärker och tydliggör den unika smaken i vårt liv.

Så var koriander! Höj volymen på vad du står för! Gör det du på riktigt vill! Lev ett sånt liv som du älskar intensivt!

Var inte rädd för att folk skulle ha delade åsikter om dig, släng metaforiskt sett en massa koriander, chili, mörk choklad och äkta smör på ditt liv! Folk som inte gillar hur du och ditt liv smakar kommer att springa sin väg, och de som verkligen är entusiastiska över hur du lever ditt liv kommer inte att kunna få nog av dig!

Custom Text Input

Unique ID:

var-koriander-feedback

Visible Label (big, above):

Hur känns det för dig att sträva efter att höja din egen intensitet? Är det läskigt, skönt, befriande eller något helt annat?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Custom Text Input

Unique ID:

var-koriander-relationer

Visible Label (big, above):

Hur tror du att det kan påverka dina relationer om du inte dämpar dig själv utan istället gör det som du brinner för och njuter av hur ditt eget liv smakar?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Glass-smaker

När vi försöker skapa nya relationer, eller göra ändringar i existerande relationer, behöver vi utsätta oss för att folk ibland inte vill samma saker som vi. Och det är inte alls kul! Det behöver däremot inte kännas totalt förkrossande när någon inte vill vara med oss. Ett tankesätt som kan vara hjälpsamt är att jämföra det här med relationer med glassmaker. 

Om någon inte vill dejta dig, fortsätta som din crossfit-bff, eller bli din affärspartner i att börja importera fyrkantiga vattenmeloner har det inget att göra med att det skulle vara något fel på dig som människa!

Det enda det betyder är att den andra personen letar efter något annat i sitt liv – en annan glassmak. Det betyder inte att det är något fel på din smak, utan enbart att den inte är rätt för just den personen i just det sammanhanget. Om du beter dig sakligt mot andra och älskar ditt eget sätt att leva kan du slappna av.

Ibland är du tvungen att aktivt söka för att hitta sådana relationer som du vill ha, men du behöver inte stressa över att en avsaknad av sådana relationer skulle säga något om ditt värde som person.

Att hitta meningsfulla relationer behöver med andra ord inte kännas så dramatiskt och svårt om du tänker dig det som en fråga om att vara tydlig med vad du står för och vad du vill, och via det hitta någon som delar denna vision och dina värderingar. Det handlar alltså om att hitta relationer där ni båda är entusiastiska över varandras glassmaker! (Jämför med dramatiken i “åh hen vill inte dejta mig, så det betyder att det är något fel på mig.”)

Custom Text Input

Unique ID:

glassmak-feedback

Visible Label (big, above):

Hur känns det att se på dina relationer på det här sättet?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Ärlighet, bekvämlighet, mod och sårbarhet

En orsak till onödigt drama och lidande i våra relationer är att vi ofta prioriterar att känna oss bekväma framom att vara ärliga. 

Vår ovilja att känna jobbiga känslor eller att utsätta andra för jobbiga känslor i stunden kan tyvärr ofta på lång sikt leda till mycket större problem och lidande om vi döljer saker som inte går över av sig själv istället för att deala med dessa saker. 

Att prioritera ärlighet kan också betraktas som att vara modig och sårbar. Man kan inte vara modig utan att göra sig sårbar på något sätt, för om man inte riskerar något är man per definition inte modig.

När man beter sig ärligt och visar sig som den man är, utsätter man sig samtidigt för att andra människor har en åsikt om den man upplever sig vara. Det lönar sig därför att se till att de som man är öppen och sårbar med, är människor som kan bete sig på ett sakligt och trevligt sätt. Genom att öva ärlighet med sådana människor, kan man uppleva sig själv bli sedd och accepterad för den man på djupet upplever sig vara.  

Custom Text Input

Unique ID:

med-vem-kan-du-vara-dig-sjalv

Visible Label (big, above):

Med vem kan du vara dig själv i ditt liv?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Custom Text Input

Unique ID:

hur-skapa-modigare-relationer

Visible Label (big, above):

Finns det något du vill göra för att skapa ärligare och modigare relationer i ditt liv?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Det här med att prioritera ärlighet i relationer betyder förresten inte att vi rekommenderar att du går omkring och är brutalt ärlig med folk – ingen vill ha brutal ärlighet! Dessutom är brutal “ärlighet” ofta bara åsikter som är paketerade som fakta. Så vi rekommenderar att du tillämpar din varma, öppna och nyfikna inställning även på din ärlighet.

Känn dig själv

Ju ärligare man kan vara med sig själv, desto ärligare kan man vara med andra.

För att kunna kommunicera öppet är det bra bli medveten om vilka känslor och tankar man har i en viss stund, och att sedan öva sig i att ta distans från dem. Det är med andra ord att ta av sig sina känslo- och tankeglasögon och sluta se på världen genom dem och istället kunna observera och kommunicera om ens egna upplevelser. (Detta är vad bl.a. mindfulness handlar om!)

För att fördjupa det här med hälsosamma gränser lite, är det väldigt viktigt att göra sig medveten om sina egna gränser och behov, och att öva sig i att tydligt säga nej när det behövs. Så länge du inte kommunicerar om dina gränser med andra och de går över dina gränser kommer det lätt att leda till att du känner dig osäker, ängslig och att hela situationen känns allmänt obehaglig. Genom att tydliggöra var dina gränser går både för dig själv och för andra gör du situationen entydig för alla inblandade.

Det blir genast solklart vem som respekterar dina gränser och vem som avser att strunta i var dina gränser går. När du har den tydliga information har du lättare att reagera på ett passande sätt i situationen.

Att veta var ens egna gränser går och öva sig i att uttrycka dem tydligt är jätteviktigt i många olika sammanhang, i allt från studie- och arbetsliv till dejting, par- och familjerelationer och även med random folk som man stöter på ute i världen. I värsta fall kan man råka ut för riktigt farliga situationer, om man för sent inser att personen man har att göra med faktiskt har gränsöverskridande intentioner. Genom att ha tydliga egna gränser kan man undvika att utsätta sig för många läskiga eller osakliga situationer och relationer.

Vi rekommenderar varmt att du omger dig med människor som behandlar dig på ett öppet, varmt och nyfiket sätt, eftersom denna sorts beteende respekterar dina gränser och behov. 

Vanliga tecken på att du håller på att gå över dina egna gränser är:

  • en känsla av utmattning
  • ängslighet, ångest, rädsla & panik
  • spänning i kroppen
  • en impuls att undvika att se tydligt på situationen
  • att tankarna känns väldigt röriga och förvirrade
  • irritation mot andra som ber dig om hjälp eller vill ha din uppmärksamhet
  • sömnproblem, som att du vaknar mitt i natten av dina bekymmer
  • apati, hopplöshet, att känna sig cynisk
  • psykosomatiska stressymptom – allt möjligt från magproblem till trötthet och huvudvärk (kolla dock med läkare att det inte finns en kroppslig orsak om du upplever fysiska symptom)

Custom Text Input

Unique ID:

symptom-pa-gransoverskridning

Visible Label (big, above):

Känner du igen något av symptom från dina egna upplevelser av gränsöverskridande beteende? Har du några andra kännetecken som är typiska för dig när du själv eller någon annan håller på att gå över dina gränser?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Custom Text Input

Unique ID:

forandring-gransoverskridande-beteende

Visible Label (big, above):

Finns det något du i framtiden vill göra annorlunda när det kommer till att bli medveten om dina egna gränser, att kommunicera dem tydligt och se till att andra i ditt liv respekterar dem?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Bravo!

Du har kommit igenom en del!

Illustration of people cheering and dancing