Skip to content

Vägen till frihet

Det finns ett helt annat sätt att leva, som inte baserar sig på att prestera så bra som möjligt enligt borden, måsten, regler och sådant.

Många av oss är så vana vid att prestera enligt borden och måsten om hur vi ska vara, att vi inte ens kommer att tänka på att det finns alternativ.

Om man aldrig övat sig i autenticitet, alltså i att vara äkta, kan det kännas som ett hopp in i tomma intet att lägga undan alla yttre krav, mått och modeller för hur man ska vara och istället leva i en känsla av frihet. Det här skall vi nu bekanta oss med. Vi går igenom några tankesätt som kan vara hjälpsamma just med tanke på att leva i en känsla av frihet.

Vem är auktoriteten i ditt liv?

När du tänker på alla borden och måsten som du har i ditt liv, kan du fråga dig själv – vill jag verkligen fortsätta att leva så här? Vill jag fortsätta leva enligt hur omgivningen har bestämt att jag borde leva, vill jag fortsätta ge makten över mitt liv till andra?

Ett alternativ är att du istället gör dig själv till den främsta auktoriteten i ditt eget liv. Det betyder att du själv tar 100% ansvar för dina val, och därmed tar den totala makten över att du gör precis det som känns djupt bra för dig.

Nu kanske du tänker “Men herregud om jag släpper mina borden och måsten så kommer jag ju bara att ligga på soffan och kolla på serier och äta glass tills jag förlorar mitt hem pga att jag inte ens betalar hyran!!!”

Men tror du verkligen att det skulle kännas djupt rätt för dig att ligga på soffan så pass länge, knappast, eller hur? Det här perspektivet handlar nämligen inte om att följa beteendeimpulser och sträva efter ytliga nöjen och undvikanden, utan det handlar om att göra sådant och endast sådant som resonerar med dina sanna värderingar, med den unika person som är du. 

Om du gillar det mesta i ditt liv är sannolikheten hög att ditt liv inte skulle ändras speciellt mycket men det är också möjligt att du skulle sluta göra vissa saker, kanske ändra på vad du går med på i olika relationer, eller till och med avsluta vissa relationer som inte känns bra. Sådana här förändringar skapar tomrum som ger plats åt sådant som du verkligen känner dig entusiastisk inför, såsom relationer där du verkligen kan vara dig själv och bli älskad så som du är. 

Ju mindre entusiastisk du är med ditt liv som det är idag, desto fler ändringar skulle du förmodligen vilja göra för att ha orsak att känna att du gläds över ditt liv!

Custom Text Input

Unique ID:

vemvillduhasomfrmstaauktoritetidittliv

Visible Label (big, above):

Vem vill du ha som främsta auktoritet i ditt liv?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Custom Text Input

Unique ID:

vadskulledetinnebrafrfrndringaripraktikenomngra

Visible Label (big, above):

Vad skulle det innebära för förändringar i praktiken, om några?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Lär dig lyssna på din inre röst

För att kunna ha dig själv som din främsta auktoritet, behöver du ha tillgång till vad som känns rätt för dig på djupet. Det gäller för dig att komma i kontakt med ditt inre vetande. Du vet, den tysta, lugna rösten som noterar när något inte känns bra. Det är också den rösten som säger till när något känns riktigt riktigt bra på djupet, så bra att du känner dig helt säker i hela kroppen och vet att valet du gjort har varit riktigt bra och kommer att ge dig glädje i framtiden, då vet du också att du inte ljuger för dig själv …

Idéen är att du kan lära dig att inte bara lyssna på den här rösten efter att du gjort ett misstag och behöver bemöta konsekvenserna av dina handlingar, utan att du istället kan lyssna på den proaktivt, och låta den guida dig till beslut som känns genuint djupa och bra! Vi skall öva det här med något som förhoppningsvis är relativt enkelt!

Övning

Ta några djupa andetag och låt din uppmärksamhet sjunka ned i bröstkorgen med din utandning. Försök känna in ditt hjärta och hur bröstkorgen känns inifrån när du andas.

Fråga dig nu, medan du håller kvar din uppmärksamhet inne i bröstkorgen, “Vad skulle genuint kännas riktigt bra för mig ikväll; att vila eller att röra på mig? Vad säger kroppen?” (Notera att du inte behöver göra det ikväll, börja med att bara nyfiket lyssna på vad svaret är)

Experimentera med att för en liten stund släppa alla regler för vad ditt svar ska vara. Försök släppa alla borden, måsten och alla dina planer. 

Försök istället vara genuint nyfiken på vad svaret kan vara när du låter det komma fram naturligt, från kunskapen i din kropp, från din egna, unika, inre röst.

Om frågan känns jobbig eller knepig av någon orsak, kan du testa på följande fråga istället: “Om jag kunde välja att äta helt vad som helst idag, vad skulle det vara? Vad skulle kännas riktigt bra?”

Fråga dig själv tills du har ett svar som känns bra och rätt för dig på djupet. Det kan vara lättare att komma åt denna röst om du blundar, du kan testa dig fram!

Stanna sedan upp med den känslan och notera hur det känns fysiskt i bröstet att sitta med det svar du fick. Det känns lite olika för alla. För vissa känns det som värme, som ett inre ljus, som att få en kram inifrån, eller som att åka ned för en vattenrutschkana.

Custom Text Input

Unique ID:

fragakroppenhurkandesdet

Visible Label (big, above):

Om du kom åt känslan den här gången – hur kändes den för dig? (Oroa dig inte om du har svårt att få tag på känslan – det kan kräva lite övning)

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Om du fick tag på en trevlig trygg känsla – kan du nu föreställa dig hur det skulle vara om du skulle leva hela ditt liv med den här känslan som din guide? Tänk dig hur det skulle vara om du checkade in med dig själv så ofta att du kunde känna dig riktigt trygg i alla dina beslut, när som helst i ditt liv!

Ju oftare du fattar dina både små och stora beslut genom att lyssna inåt efter guidning, istället för att leta utifrån efter vad du behöver göra för att räcka till eller vara perfekt, desto mer frigör du energi för att känna glädje och till att leva fullt ut, istället för att hålla dig tillbaka enligt hur du ”borde vara”.

Custom Text Input

Unique ID:

levamerenligtdittinrevetande

Visible Label (big, above):

Hur känns det här perspektivet för dig, dvs att leva mer enligt ditt inre vetande?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):