Skip to content

Att välkomna sina svåra känslor är en superkraft!

Det är lätt att hålla med om att det är obehagligt att ha svåra känslor. Problemet är att när vi försöker trycka bort våra svåra känslor trycker vi samtidigt bort alla våra känslor. Det här är något som lätt leder till att vi känner oss deprimerade! Om det gick att stänga av bara våra obehagliga känslor skulle det inte finnas så otroligt mycket problem med mental ohälsa i världen! 


Att välkomna sina svåra känslor handlar alltså inte om att ge upp, eller att ge efter för situationer som orsakar svåra känslor – tvärtom! När du på riktigt är villig att se vad en situation orsakar för jobbiga känslor hos dig, kan det bra hända att du blir mera handlingskraftig när det gäller att göra ändringar i ditt liv och din omgivning! 

Att välkomna sina svåra känslor handlar inte heller om att sitta och idissla gamla upplevelser och orsaka nytt lidande för sig själv på ett ohjälpsamt sätt! När du övar på att ta avstånd från ohjälpsamma tankar (som vi diskuterat i modulen ”Bli vän med din stenåldershjärna!”) kommer du att lära dig att inte engagera dig i sådana tankeprocesser som rör upp en massa onödiga svåra känslor (t.ex. från hård och kall självkritik). Men oavsett varifrån en svår känsla kommer – blir det som att du gör soppan värre om du sedan kämpar emot den – eftersom det aktiverar ditt hotsystem och väcker ännu fler svåra känslor.

För att göra något meningsfullt som samtidigt är utmanande behöver vi vara villiga att känna våra svåra känslor i våra kroppar. Redan det att vi kan tolerera våra svåra känslor för att få viktiga uppgifter gjorda är utmärkt, och ju mer vi kan välkomna våra svåra känslor med entusiasm, desto lättare blir det att få svåra saker och ting gjorda. 

Det kan låta konstigt, men det är möjligt att förhålla sig till sina svåra känslor med en “Bring it on! Det här är mina känslor och jag vill ha dem!”-attityd.

Det här blir förresten lättare ju mer man övar mindfulness, dvs. att se på sina känslor och tankar som upplevelser som kommer och går istället för något som man identifierar sig starkt med.

När du märker att det egentligen bara är dina svåra känslor som hindrar dig från att göra det som du annars verkligen skulle vilja och orka göra – och du väljer att välkomna de svåra känslorna och känna dem, då finns det inget som hindrar dig (förutom praktiska saker som du behöver reda ut)!

Om du t.ex. väldigt gärna vill be din crush på en dejt men du har varit rädd och låtit det hindra dig, och du sedan istället väljer att välkomna alla de svåra känslor du har – då återstår bara att besluta huruvida du ska välja att hyra in en operasångarstudent eller ett mariachi-band för att sjunga en serenad och lämna ditt kärleksbrev åt din crush i lunchrestaurangen! (Om du testar detta vill vi absolut höra om hur det gick – vi skickar en flaska skumpa för att fira ditt superkraft-status!)

Hur redo är du att testa att välkomna dina svåra känslor?

Custom Radio Button Input

Radio group name:

hur-redo-svara-kanslor

Unique value:

helt-redo

Visible label:

Redo – till 100%!

Custom Radio Button Input

Radio group name:

hur-redo-svara-kanslor

Unique value:

ganska-redo

Visible label:

Tja, är jag väl.

Custom Radio Button Input

Radio group name:

hur-redo-svara-kanslor

Unique value:

inte-redo

Visible label:

…kan vi ta det en annan gång?

Custom Radio Button Input

Radio group name:

hur-redo-svara-kanslor

Unique value:

absolut-inte

Visible label:

Absolut inte!

TIPS! Ju mer man övar på att välkomna sina svåra känslor, desto lättare blir det, och desto större och jobbigare känslor kan man välkomna!

Bravo!

Du har kommit igenom en del!

Illustration of people cheering and dancing