Skip to content

Motivation: Öka den genom att strunta i den!

Har du någon gång önskat dig att du skulle ha mer motivation att göra något viktigt? I så fall är du verkligen inte ensam. Men vad är motivation egentligen? Hur kan vi påverka vår motivation? Är det ens något vi kan göra?

Motivation, något som nästan alla vill ha mer av! Vi försöker ofta kontrollera vår motivation eller öka på den, men tyvärr har vi inga motivations-volymknappar som vi kan trycka på för att direkt kunna reglera hur motiverade vi känner oss. 

Har du någon gång kämpat med att försöka öka din motivation och blivit besviken på resultatet?

Custom True/False Input

Unique ID:

kanner-igen-mig

Visible Label:

Japp, jag känner igen mig!

Custom True/False Input

Unique ID:

kanner-igen-mig-nej

Visible Label:

Nej, det har jag nog inte….

Om du kämpat med din motivation så är du verkligen inte ensam. Det kan vara skönt att höra att det inte är något fel på dig fastän du inte lyckats skapa mer motivation med hjälp av ren viljestyrka! (Om du aldrig kämpat med din motivation så vill vi gärna att du hör av dig och berättar din hemlighet!)

Ett mycket vanligt sätt att tänka är att vi behöver känna oss inspirerade och motiverade för att kunna sätta igång med att jobba. Typ så här:

inspiration -> motivation -> handling

Det är så de flesta brukar tänka att motivation fungerar. Och vi håller med, så är det, men det är inte hela sanningen!

Egentligen ser det hela mer ut så här:

inspiration -> motivation -> handling i en cirkel som fortsätter

Föreställ dig det här scenariot: Du får i uppgift att skriva en uppsats om något obskyrt område inom astrofysik som du inte har någon förhandskunskap om alls.  Om du då bara väntar på att inspirationen att börja skriva skall dyka upp från tomma intet, får du säkert vänta ganska länge! Det är ungefär som att behöva vänta på att Jupiter och Saturnus ska råka vara i rätt vinkel innan du kan börja skriva.

Du kan också tänka dig hur det skulle vara om din läkare bara for till jobbet när hen känner sig peppad, inspirerad, motiverad och pigg på att jobba! Eller om din busschaufför bara dök upp när hen känner för det! 

Det enda i inspirations-motivations-handlings-ekvationen som du direkt kan kontrollera är dina handlingar!

Om du exempelvis blir ombedd att känna dig mindre ledsen eller gladare går det inte att fixa i en handvändning. Det finns inte någon knapp som du kan vrida på för att direkt få till den effekten.

Däremot kan du själv bestämma att t.ex. lyfta upp din hand i föreläsningssalen eller att lägga dig på köksgolvet om du får lust att göra det – dina handlingar är under din direkta kontroll men det är inte dina känslor.

Ibland kan det ändå kännas som om våra handlingar inte är under vår egen kontroll, men om du tänker dig att någon motiverar dig tillräckligt mycket att göra något som du fysiskt kan klara av att göra, t.ex. genom att hota att döda dig om du inte gör det, då skulle du klara av att t.ex. skriva klart den där inlärningsdagboken som du trodde att du inte skulle få gjord. Däremot skulle du inte kunna tvinga dig själv att ändra på ditt känsloläge och t.ex. känna dig glad, inte ens om ditt liv hängde på det!

För att återgå till vårt astrofysik-uppsats-exempel: Om du börjar med en liten handling istället för att vänta på att känna dig motiverad, du kan t.ex börja läsa på Wikipedia om ämnet och sedan leta dig vidare till andra källor, märker du att känslan av inspiration och motivation sakta börjar infinna sig och sedan kanske du märker att du mitt i allt har lust att börja skriva om ämnet först ur en synvinkel och sedan kanske ur en annan.

Om du istället skulle försöka tvinga fram en känsloupplevelse av motivation innan du sätter igång, kommer det sannolikt att aktivera ditt hotsystem i och med att budskapet till dig själv blir att du känner fel och “borde” känna annorlunda. Därför rekommenderar vi att du inte fokuserar på att känna annorlunda innan du sätter igång med det som är viktigt för dig, utan att du helt struntar i hur motiverad du känner dig i stunden och fokuserar på att börja med det enda som står under din direkta kontroll – dina handlingar! 

Det är viktigt att notera att om du gång på gång märker att det du gör eller t.ex. studerar absolut inte intresserar dig så kan det vara läge att utforska om det du gör faktiskt är meningsfullt för dig eller inte! Det ska vi se på till näst! Dvs. hur du indirekt kan påverka din motivation – genom att tydliggöra varför i tusan du håller på med det som du gör!