Skip to content

Acceptera din inre Bella Swan

Om du känner till Bella Swan – huvudpersonen i serien Twilight, så minns du förmodligen hur fenomenalt awkward och obekväm Kristen Stewarts porträttering av karaktären är. Eller så kan du helt enkelt föreställa dig en person som är extremt obekväm med sig själv och de situationer hen befinner sig i. (Och som inte klarar av att sätta gränser till emotionellt otillgängliga vampyrer.) 

En vanlig orsak till att en upplevelse känns extremt spänd är att själva rädslan för att spänna sig gör oss spända. Vi är med andra ord ovilliga att känna den spänning som redan finns, vilket gör att vi kämpar emot, vilket i sin tur gör att spänningen eskalerar.

Så vad är alternativet? Jo, att ge upp! 

Det vi menar är helt enkelt att du slutar kämpa emot dina egna känslor, för det gör bara situationen värre. Du behöver alltså bara sluta försöka bli av med dina spänningsupplevelser genom att ignorera dem eller kämpa emot dem. 

Vad det här betyder i praktiken är att du tillåter dig själv att ibland spänna dig. Du kan vara awkward ibland. Det är normalt. Det kan kännas riktigt obehagligt, men spänningen är inget du kan bli av med, för den är en naturlig del av att ha ett mänskligt nervsystem. 

Ju varmare och mer avslappnat du kan acceptera din inre Bella Swan, desto mindre onödig stress kommer du ha över faktumet att din upplevelse i en viss stund är som den är.

Hur accepterar man då sådana sidor i sig själv som man inte vill ha? Man kan börja med att att undersöka vad som står i vägen för att acceptera denna sida av sig själv.

Övning

Om du har svårt att tillåta dig själv att vara nervös när du ska hålla en presentation, så kan du fråga dig själv varför det är så. Vad skulle det säga om dig om du känner dig nervös? 

Observera att vi inte nu vänder oss till din vettiga, logiska sida, utan vi frågar dina rädslor och andra svåra känslor, alltså din “ologiska” sida. 

Låt oss säga att svaret är ungefär “Det skulle visa att jag är svag, dålig och otillräcklig.”

Custom Text Input

Unique ID:

hurskullesvaretseutfrdigpersonligen

Visible Label (big, above):

Hur skulle svaret se ut för dig personligen?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Nästa steg är att fråga samma “ologiska” sida vad den tror att konsekvenserna skulle vara för dig om det  föregående svaret stämde. 

Då kanske svaret blir något i stil med “Om jag skulle bli ansedd som nervös, så skulle det betyda att jag är dålig, och då skulle jag bli ensam för evigt, för vem skulle vilja ha en sån person sitt liv?” Ologiskt, eller hur? Men så fungerar det i vårt undermedvetna.

Custom Text Input

Unique ID:

vadrsvaretfrdig

Visible Label (big, above):

Vad är svaret för dig?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Undersök sedan vad denna oroliga/rädda/ensamma del av dig behöver. Kanske är det helt enkelt att bli hörd, sedd och accepterad?

Custom Text Input

Unique ID:

vadbehverdennasidahosdig

Visible Label (big, above):

Vad behöver denna sida hos dig?

Visible Description (small, below):

Visible Postfix (normal, to the right):

Undersök sedan om du kan ge denna del av dig själv det som den behöver. Lägg ena handen på hjärtat och lyssna på din andning. Låt dina fysiska upplevelser komma och gå fritt. Det här är något du klarar av; du kan tänka på författaren Glennon Doyles ord “Vi kan göra svåra saker.”

Det är lätt att acceptera de delar av sig själv som man får beröm för och som är allmänt accepterade i samhället. Men för att kunna leva fritt och avslappnat och kunna göra det som känns svårt behöver du tillåta dig själv sådana sidor som inte är så populära och inte så lätta att tycka om. Såsom det väldigt mänskliga beteendet att spänna sig.

Öva dig om och om igen att acceptera dina upplevelser av spänning i stället för att kämpa emot dem. Om du lyckas med det, så eskalerar inte dina upplevelser av spänning  och du märker att du kan frigöra dig från dem.

Bravo!

Du har kommit igenom en del!

Illustration of people cheering and dancing